Heb je een vast of variabel energietarief? Maar wil je misschien overstappen op een dynamisch energiecontract omdat je zelf energie opwekt met zonnepanelen en geen kosten wil voor het terug leveren? Of omdat je energie wilt opslaan in een thuisbatterij en slim wilt handelen met de energieprijzen?
Dan is dit wellicht iets voor jou!
Wat is eigenlijk een dynamisch energiecontract?
Bij een dynamisch energiecontract heb je geen vaste tarieven meer voor stroom en gas. De tarieven zijn gelijk aan de prijzen op de handelsbeurs voor energie. Voor gas veranderen de tarieven die elke dag om 6 uur ’s ochtends. De stroomprijs verandert elk uur. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs en andersom. Op zonnige dagen kan het zelfs voorkomen dat de stroomprijs negatief is. Je verdient dan dus aan het afnemen van stroom maar betaalt voor het terug leveren. Via je energieleverancier zijn je tarieven een dag van tevoren bekend.
Factoren die bij een keuze een rol kunnen spelen zijn:
1. De ligging van de zonnepanelen
De opstelling van je zonnepanelen is van invloed op de hoeveelheid stroom die je opwekt. Vaak zijn zonnepanelen zo geplaatst dat ze midden op de dag maximaal stroom leveren. Je hebt dan in de ochtend en het einde van de middag weinig opbrengst en midden op de dag juist enorm veel. Dat maakt het lastig om in de middag al je eigen zonnestroom te gebruiken.
Het is meestal wel mogelijk om je panelen anders te oriënteren, bijvoorbeeld een deel oost en een deel west zodat je ook wat ochtend- en of avondzon meepakt. De algehele jaaropbrengst kan dan lager zijn, maar doordat je de gehele dag opwekt is het eenvoudiger je eigen stroom te verbruiken en kun je onder aan de streep voordeliger uit zijn. Je levert immers ook terug tijdens uren dat de stroomprijs doorgaans wat hoger ligt. Én het is extra duurzaam omdat je minder stroom van het net nodig hebt!


2. Energie thuis opslaan
Een thuisbatterij kan ook een grote rol spelen. Hierin kun je opgewekte zonnestroom opslaan om deze op een later moment te gebruiken of om deze terug te leveren als de tarieven hoger zijn. Op dit moment zijn de batterijen nog relatief prijzig, waardoor ze zichzelf doorgaans nog niet terugverdienen. In de toekomst hebben veel mensen waarschijnlijk een thuisbatterij op wielen: met bi directioneel laden kun je een elektrische auto ook als thuisbatterij gebruiken.
3. Je auto slim opladen?
Het opladen van een elektrische auto kan voordelig thuis, met of zonder zonnepanelen
Via het stroomnet: Opladen op de momenten dat er veel schone energie wordt opgewerkt en de elektriciteit goedkoop is. Zeker in de weekenden en midden op de dag kun je vaak heel goedkoop laden, soms zelfs tegen een?negatieve stroomprijs.
Via de thuisbatterij: Wanneer thuis veel energie opgeslagen is in de thuisbatterij kan het slim zijn deze energie te gebruiken op de momenten dat er in Nederland weinig schone energie wordt opgewerkt en de elektriciteit via het stroomnet duur is.
Met bi directioneel laden kun je een elektrische auto ook als thuisbatterij gebruiken.

4. Je energieverbruik sturen?
Stem je stroomverbruik af op de opwek van je zonnepanelen. Misschien ben je er aan gewend om de wasmachine, vaatwasser of droger vooral in de avonduren aan te zetten? Het in vooral handig om die apparaten midden op de dag te laten draaien, bij voorkeur bij zonnig weer.